zaterdag 27 augustus 2016

Vrijdag 26 augustus een eerste stempel goed eten en onderdak

Dag 13
Optijd onderweg weer een warme dag.
Deze keer na een goed ontbijt.
Na ruim een uur bij Mie Maan, een bekend café voor wandelaars en fietsers.
Al snel wordt ik herkent als pelgrim door 4 ex compostellagangers. Altijd aanleiding voor gesprek.
Weer opweg door de bossen loop ik op met een wandelaar met hond. Het gesprek leidt er al snel toe dat hij mij uitnodigt voor een uitgebreide lunch met een verfrissende drank. We zijn dan in Bauberg, geen blauw of berg gezien wel  super aardige mensen. Heerlijk lange pauze en lekker eten.
Toch weer de hitte in anders kom je nergens. Het pad leidde door de bossen een een prachtige hei.  Na 12km kom ik in Averbode de 3e Norbertijnenabdij.
Ondanks de retraite opende de portier wel de deur. Na een gesprekje kreeg ik mijn eerste stempel in mijn compostella pas.

Buiten bij de veel geroemde ijsstalletjes ontmoet ik Karin. Zij bood me een ijsje aan. Werkzaam als fysiotherapeut is zij zoekende naar een andere Job. Een studie theologie bracht niet de oplossing en liep de leuke jonge vrouw dit jaar van de pyreneeën naar Compostella.  Inspirerend en nog steeds fysiotherapeut de grote verandering in haar leven moet nog komen.
Ik loop door via Zichem naar Scherpenheuvel een bedevaartsoord voor Maria.
Daar vind ik een pelgrimshuis en onderdak bij pater Andere en Rene.
Ook hier weer bijzonder gastvrij en behulpzaam.
Tuurlijk Autowijding....


Gelopen 24 km totaal 272 km
abdij van Tongerlo

Dag 12 donderdag 25 augustus 

Niet te veel kilometers maar wel heet en vaak in de volle zo'n.
Uiteindelijk via booking.com een B&B gevonden. Duur maar wel met de auto gehaald van en gebracht naar de route....
Heelijk weer eens een goed bed.

Gelopen 16 km toraal gelopen 249 km

woensdag 24 augustus 2016

Dag 11 Woensdag 24 augustus

Vandaag beloofde een super warme dag te worden. Vroeg op, inpakken en wegwezen. Het brood was beschimmeld en het ontbijt dus beperkt tot een paar schijfjes en een stuk kaas.
De tocht ging lange tijd langs lange pitoreske kanalen. Mooi maar geen koffie of water te krijgen. Zuinig met m'n halve liter kwam ik na ruim 4 uur in een gehucht waar ik water kon krijgen bij de eerste huizen.
De zon brandde en mijn tempo was laag. Na 5 uur kwam ik in het dorp dat het einde van de dag etappe was. Uitgestorven, de taverne zou pas 2 uur later openen, een van de twee levensmiddelen winkels had verlof en de andere geen vers brood.
Ruim een uur verder beloofde er een dorp te zijn met terrasjes en restaurants:
Meerhout.
Lang gerust gedronken en wat gegeten. Pas na 18.00 naar een gemeente-bos gelopen waar ik op Google een veldje zag.
Daar staat nu mijn tentje; alleen 't binnententje. Alleen en in alle rust met enkel bosgeluidjes.
Lekker
Gelopen 24 km totaal 233km
Mijn stappenteller telde het hoogst aantal stappen van de reis 45821
Dinsdag 24 augustus naar postel de eerste etappe van de Via Monastica

Dag 12
Na een heerlijk ontbijt nam ik afscheid van Riet en Edith. Als afscheidskado kreeg ik een glazen druppel die 3 maanden ingestraald was door een groot kristal. !?!
Lieve dames hartelijk dank.
Met deze nieuwe energie liep ik langs de Kleine Beerse naar Duisel en Eersel. De beide dorpen zijn deel van de 8 heerlijkheden die alle ten zuiden van Eindhoven liggen en op -sel eindigen.
Door enig getelefoneer tijdens het lopen miste ik de afslag die mij door de Cartierheide zou voeren. Jammer met als voordeel dat de weg naar Postel die ik nam weliswaar iets saaier maar wel korter was. Het getelefoneer leverde geen gastverblijf in de abdij op (de witte paters waren op retraite! @$!&) maar wel  dat mijn vriend Jack Heeren bij de abdij kwam lunchen.  Dat laatste was leuk en gaf ons tijd wat bij te praten.
Gebrek aan onderdak noodzaakt me nog een 4 km extra te lopen na 2 abdijbiertjes. Na vele kilometers in warm weer eindelijk rust op de familiecamping in Mol.

Gelopen ca. 26 km totaal 209 km


De Via Monastica

Dit Belgische deel van de route naar Compostella is een middeleeuwse route die veel gebruikt werd. De route leidt via de Norbertijnenabdijen die traditioneel pelgrims gastvrij ontvangen.
De route gaat van Vessem NL naar Rocroi Fr. Daar sluit die aan op een route:  de Via Campaniences naar Vézelay. Vézelay is hèt knooppunt  van vele routes naar Compostella.
De route is 274 km lang, wordt kort en mooi genoemd met  goed begaanbare wegen en paden die de pelgrim zonder grote problemen naar Walonië en Frankrijk voert.
Dat hoop ik van harte dus.

Maandag 23 augustus op weg naar Vessem

Dag 11
Het eerste deel van de ochtend miezerde het. De wandeling rechts om het vliegveld was 'n kwestie van doorstappen. Pas na Wintelre een gelegenheid om koffie te drinken en toch even tussendoor mijn blaren te verzorgen. 3 Km verderop werd ik van de straat geplukt door Riet, gastvrouw voor deze week in de pelgrim hoeve Kafarnuem. Hoewel te laat mocht ik nog met de lunch meedoen. De opvang door de twee gastvrouwen was overweldigend. Ik werd door Riet en Edith in de watten gelegd en gepamperd, ik was hun enige slaapgast die dag. Natuurlijk kon ik met het avondeten meedoen. De avond was een open en ontwapenende uitwisseling van de levenslopen.  Onder het genot van 'n glaasje wijn. Perfect! De dames bleken ervaren Santiagogangers met ca 50 jaar wandelervaring.
Marijke meldde het goede nieuws na een bezoek aan de Bergmankliniek dat haar loopprobleem niet berust op artrose en een behandelbare blessure is. Gelukkig ook weer eens goed nieuws.

Moe en tevreden weer in een echt bedje.

Gelopen 15 km totaal 183 km

Zondag 22 augustus Eindhoven

Dag 10
In ruim 2 uur naar het Catherina Ziekenhuis gelopen. Het bezoek aan Henk was emotioneel. Alle behandeling is palliatief, echt hoop op verbetering is er niet. Henk is zich dit bewust en hoopt op een positief effect van bestraling. De doktoren raden het af ....
Het is moeilijk de worsteling om mijn grote broer zo te zien. Positief is het besluit om de verdere verpleging en zorg thuis uit te voeren. Er moet nog veel georganiseerd worden en er is volop steun beschikbaar van familie en goede vrienden om dit zorgplan uit te voeren.  Ik besluit voorlopig door te wandelen tot mijn inzet voor de zorg gewenst is. Ik kan en wil elk moment mijn wandeling onderbreken. Henk is duidelijk hij wil zo lang blijven leven als 't kan en hij wil alles aangrijpen om dit bereiken. Ik snap dat volledig maar helaas is er verrekt weinig in de aanbieding: niets. De komst van Marijke was voor mij ook een steun, heerlijk haar weer even te zien.
s'Avonds met Marianne nog naar Henk.
Ik blijf bij Marianne en zij verzorgt mijn was. Na een glaasje wijn slapen in een heerlijk bed. Super dat het allemaal kan.

Gelopen 12 km totaal 168 km


maandag 22 augustus 2016

Dag 7. Zaterdag 20 augustus
Via Veghel, St Oedenrode naar Nijnsel.
Mijn voornemen was een korte route van 15 km naar een mini camping ruim voor st Oedenrode.  Alle tijd om in Veghel een kapper binnen te lopen. Twee jonge mannen deden hun best op mijn haar en ik rustte bij hen uit met een kop koffie.
 Best goed gelukt en "lekker fris" zoals Marijke 't noemt. 
Het liep lekker en ik verlengde de route om via st Oedenrode markt te lopen.
Brug over de Dommel
Eenmaal op de markt belde ik mijn schoonzus Marianne  die me informeerde over de gezondheid van Henk, mijn broer.
Geen goed nieuws zijn gezondheid gaat achteruit de tumor groeit en verder behandelen lijkt zinloos.
Morgen ga ik naar hem toe.
Verdrietig loop ik de laatste etappe van deze dag naar een mini camping.  Judith haalt me s'avonds op voor een etentje.
s'avonds bel ik Marijke en m'n broer Gerard.
Praten helpt me om te accepteren hoe 't is.
Mijn wandeltocht verliest prioriteit. ...
Morgen weet ik hopelijk meer.

Gelopen ca. 21 km totaal 156 km