zaterdag 27 mei 2017

24-27 mei 2017

Woensdag 24 mei Mont de Marsan naar St. Sever 20 km
Donderdag 25 mei St. Sever naar Hagetmau 16 km
Vrijdag 26 mei Hagetmau naar Orthez 26.5 km
Zaterdag 27 mei Orthez naar Sauveterre deBéarn  22.8 km

Vier dagen die gemeenschappelijk hebben dat ze warm tot zeer warm zijn.
De warmte  is reden voor de juiste maatregelen: voldoende water en iets vroeger weg: op woensdag en donderdag om 7.00 en vrijdag om 6.00.
We lopen wat langzamer en pauzeren wat vaker. Een strategie waar niet iedereen even enthousiast over is, is de route inkorten waar mogelijk en zinvol. Bij regen en ontij heeft niemand moeite met de laatste oplossing om nattigheid, blubberpaden en andere zooi te vermijden; met hitte ligt dat anders merk ik.
Voor mij is het simpel: de pelgrimsweg is de route die loopt ongeacht wat anderen doen of wat in boekjes beschreven staat.
Op woensdag sneden we in het laatste stukje een volkomen overbodig raar hoekje af. Paulien liep dat stukje wel maar vond het niet de moeite waard.
De steile klim naar St Sever stond in stil contrast met de vlakke route die we liepen.


Mooi op tijd aangekomen: tijd voor een biertje en een goed onderkomen in de Gite bij het jacobijnen klooster. 's Avonds nog heerlijk op een terras lekker gegeten. Helemaal goed.
Donderdag was Hemelvaart, iets om rekening mee te houden zoals zal blijken. Ondanks de vroege hitte netjes de route gevolgd. Vanwege de korte route mooi op tijd in het dorp Hagetmau. We waren vroeg in de Gite maar Pierre was er al. Later meldde zich nog Patrice die kwartier maakte voor een bevriend koppel dat iets later kwam.
's Middags op zoek naar een drankje: bleek alles gesloten. Compleet niks open. Geen wonder dat het in Frankrijk niet zo goed loopt.....
Piet en ik gingen in de schaduw zitten bij het centrale pleintje waar alles langskomt, bijna niks, en Paulien deed een laatste poging. En zowaar vond zij een terrasje bij een basque relais, waar we een biertje kregen. 's Avonds zijn we daar gaan eten.
Veel vroeger dan 6.00 opstaan heeft geen zin: bij het vertrek is het dan nog donker en de bakker nog niet open.
Vrijdag vertrokken we vlot na een kop koffie. Snel de schoenen aan en weg.
Anderhalf uur later kwamen Pierre en Patrice ons inhalen bij onze eerste pauze. Iemand had de schoenen van Patrice gepakt en aan. Ik dus.....
Het bleek dat we dezelfde schoenen hebben met een klein kleurverschil. Verder identiek. Ze liepen prima.! We ruilden de schoenen weer terug. Patrice duidelijk tevreden en ik ook want de mijne waren nieuwer.
Verder zagen we ook in de verte de Pyreneeën. Prachtig met zonsopkomst.
Voor ons nog een kleine 100 km te gaan.
Even verderop zagen we Pierre koffie drinken bij een oud boerderijtje.

De bewoner, een oud mannetje dat er alleen woonde nodigde ons binnen voor de koffie. Een huis uit 1829 en sindsdien niet meer schoongemaakt... Goed dat Pierre en Patrice er waren want het Frans leek Chinees, ook voor hen moeilijk. Een leuke gastvrije ontvangst van een eenzame man,Jozeph, die zichtbaar genoot van het gezelschap.
Twee pauzes verder was het inmiddels bloedheet. Soms beschermd door de schaduw van de bomen, soms ook zwetend in de hete zon liepen we.
We troffen een half volle Gite met één plaats te kort voor ons vieren. We weken toen maar uit naar het Klooster van de nonnen, Clarissen.
Na de douche gauw een biertje op het terras. 's Avonds vroeg gaan eten. Alle pelgrims die we kenden zaten er plus een nieuwe uit Duistland. Het dreigende onweer rommelde flink maar regende elders uit. Op tijd naar bed.
Zaterdag. Paulien had de ontbijttafel al gedekt met de ontbijtspullen die we gisteren inkochten. Daarna via de bakker op weg. Er was nog hoge bewolking en het zou even duren voor de hitte kwam. Toch was iedereen voor de afkorting die ik voorstelde. De eerste 7 km over de rustige D23 ipv de route, winst 2 km.
Limousines op de D23

Bij de eerste pauze waren we weer op de route. Mooie wandeling door twee diepe dalen dus na dalen ook weer steil naar boven. Vermoeiend en na elke dal was ik volledig uitwringbaar.
De laatste afkorting was weer op de D23: volg de D23 en ik bespaar me 2.5 km. Het is inmiddels ruim 27 graden dus dat doe ik  want een pelgrim moet zuinig omgaan met zijn krachten. Mijn drie maten zijn echte lopers en kozen voor de route. Ruim een uur later zag ik ze in het dorp waar ik een biertje zat te drinken.
Sauveterre de Béarndinsdag 23 mei 2017

Dinsdag 23 mei 2017

Vandaag een korte afstand van Gailleres naar Mont de Marsan: 14 km
Het werd niet de hete dag zoals voorspeld maar een prima koele wandeldag. Heerlijk ontspannen lopen en de hele middag de tijd om het stadje te bekijken en een terrasje te pikken.
Tot 21.00 zaten we in de tuin, aten er en hoorden we vliegtuigen van de iets noordelijk van hier gelegen vliegbasis. De Gite heeft plaats voor 14 personen voor 6 personen helemaal prima dus.
De plaatselijke Vietnamees kookte voor ons een magnetronmaaltijd. Met een flesje wijn helemaal goed.

Gelopen 14 km

maandag 22 mei 2017

Maandag 22 mei


Goed en lang geslapen!
Mijn benen voelen beduidend beter, minder moe en nauwelijks pijn.
De pilletjes helpen!
Na een goed ontbijt snel opweg. De eerste tegenvaller was Roquefort: geen boterham met roquefort te krijgen. De kaas wordt daar niet gemaakt.!!!!
Ff opgezocht:
Roquefort AOP is een Franse blauwschimmelkaas, genoemd naar het dorp Roquefort-sur-Soulzon in de Aveyron. Het is een schapenkaas, waarvan de naam sinds 1925 beschermd is: alleen kaas uit Roquefort mag zo genoemd worden. (Wikipedia)
Jammer dus, dan maar een crockmadam met koffie.
Verder een mooie relaxte wandeling naar Bostens met een prachtig oud kerkje.

Theresia

Ook hier weer stond st. Theresia in het kerkje op een prominente plaats naast Maria. Omdat ik tot mijn 8e in de Theresiaparochie woonde maakte ik de foto en zocht in de Wikipedia of zij wel de goeie Theresia is:
Theresia van Lisieux (geboren als Marie-Françoise Thérèse Martin; kloosternaam: Theresia van het Kind Jezus en het Heilig Aanschijn; Alençon, 2 januari 1873 – Lisieux, 30 september 1897) is een Franse heilige en kerkleraar van de Rooms-katholieke kerk. Haar feestdag valt op 1 oktober. Ze wordt ter onderscheid van de heilige Theresia van Ávila ook wel "de kleine Theresia" genoemd. Ze is de patrones van missionarissen en het missiewerk, en van Frankrijk en Rusland.

Ja ze is de goeie. Onze kerk staat er ook genoemd.

zeppelin boven de theresiakerk op 8 juni 1936 bron eindhovens dagblad foto h wijnen van linder

Deze laatste foto doe ik erbij omdat ik die Zeppelin zo prachtig vind.

Verder bevatte de kerk en mooie ruimte voor pelgrims. Super al die aandacht en zorg voor pelgrims.
In Gallières dronken we nog gauw op het terras een biertje voor we 1.5 km verderop onze Gite voor vandaag aandeden. Mevrouw belde me 500 m van te voren omdat ze zich afvroeg waar we bleven....
Relaxt gewandeld.
Na een heerlijk diner blog schrijven en wat appen en naar bed.
Gelopen 28 km
Zondag 21 mei 2017

Een klein ontbijtje en weg wezen. Van Captieux naar Bourriot Bergonce is 21 km waarvan de helft over de oude spoorlijn. Het belooft een warme dag te worden. De eerste kilometers gaan stroef: mijn linker been, knie en heup protesteren. Ik loop met een duidelijk lager tempo en gebruik regelmatig mijn stokken om mijn been te ontlasten en rechter op te lopen.
Na 12.5 km verlaten we Gironde en komen we Les Landes.

Na een eerste pauze kom ik langzaam op gang en blijf ik in een redelijk tempo voorop lopen. Als ik in Bourriot Bergonce aankom zie ik Jacoba en Pierre op een bankje. Zij lijken uitgeput en moeten nog ruim een uur lopen voor hun onderkomen.

Ik bel de mevrouw van onze chambre d'hote dat we bij de kerk staan. Zij komt ons ophalen. De chambre d'hote is 3 km van de route. Pierre en Jacoba laten zich eerst door haar naar hun onderkomen brengen. Dat gaat niet goed komen met die twee lijkt ons.
In de middag luieren we wat in de zon rond het huis. De pijn in mijn knie en heup gaat niet echt over. Na het diner ga ik met een pijnstiller op bed. Een goede nachtrust is hopelijk voldoende om morgen weer ontspannen te kunnen lopen.
Gelopen 21 km

zondag 21 mei 2017

Zaterdag 20 mei 2017

Nu eens een ontbijt met een gebakken eitje. Twee zelfs. Mevrouw was er trots op en serveerde ze met een lepel,  maar ik vond ze snotterig. Dus nam ik haar pan over, liep naar de keuken pakte een spatel draaide ze om en bakte ook even de andere kant. Zoiets had ze nog nooit gezien. Mevrouw Charlotte, Kasteelvrouw, schat ik ergens in de 70!
Op haar advies liepen we niet langs het meer zoals de route aangaf maar over de weg naar Bazas het eerste deel van onze etappe, 10 km. Onderweg pikten we een Fransman op die verder met ons meeliep. Hij zou in Bazas blijven, net begonnen en hij liep nog korte stukjes.
In Bazas was er markt op het plein van de kathedraal. Een gezellige drukte. In de mooie kathedraal wilden ze ons een stempel geven. Pelgrims krijgen overal stempels in hun credentials (paspoort). Ik kon me daaraan onttrekken door op tijd weg te lopen...
Toen we wilden reserveren voor de Gite in Captieux, ons eindpunt van vandaag, bleek die vol. Op de gok verder in de hoop dat het enige hotel een kamer had.
Voor de zekerheid reserveerde ik voor de zondag (morgen dus) een chambre d'hote voor ons vieren, 21 km verder op de route. Het toeval wilde dat de dame en haar zus die ik aan de telefoon had op de markt rondliepen. Wij zaten daar op het terrasje waar we door hen even later aangesproken werden. Grappig en leuk toeval, meteen kennis gemaakt.

Onderweg zagen we een nest van 6 bisamratten ....

In Captieux bleek het enige hotel inderdaad kamers te hebben. Niet luxe en aan de prijs maar geen andere optie.
Daar troffenwe een Nederlandse pelgrim, Jacoba van wie we in het gastenboek (livre d'or) van diverse Gites al wat gelezen hadden. Ingehaald dus!
Na het diner naar bed. In de loop van de dag werd het weer steeds mooier en warmer: we eindigden met een mooie zomeravond.
Gelopen 28-30 km.