vrijdag 21 april 2017

Vrijdag 21 april 2017

Vandaag de laatste etappe van het boekje. Arcy sur Cure tot Vezelay is 21km. We lopen natuurlijk fout maar nu met gevolg dat we wat afsnijden. Das mooi meegenomen. De dag begint weer koud, het was ruim onder nul graden vannacht. Na even lopen ging het stijf omhoog en we waren meteen op temperatuur. Wederom een mooie heldere lucht die onder de zon opwarmde. We liepen vlot en na 2 uur een eerste gratis koffie in een jeugd Circustheater kamp. We haalden voor het eerst lopers in: twee verkenners die ook naar Vezelay liepen. Zij zouden ruim voor ons aankomen. 2km voor het eindpunt stond een mooie kerk van St. Jacob met de basiliek van Vezelay op de achtergrond.
Daar hebben we geluncht en de kerk bleek op slot zoals alles hier. Daarna in een ruk met vele adempauzes naar de basiliek. Ruim een half uur stijgen en van tijd tot tijd zeer steil.
Tevreden over het resultaat: Piet en Ton liepen het van thuis in een maand en ik in 3 weken vanaf Namen. We vonden onderdak bij de nonnen. Die avond besloten we de dienst in de basiliek bij te wonen omdat de nonnen en posters zo mooi zouden zingen. Prachtig gezongen maar 1 1/2 uur in een steenkoude kerk was wel wat veel van het goede. Ton kookte en heerlijke bruine bonenschotel die we aten met een nieuw gearriveerde pelgrim uit Nederland. Zij kiest Vezelay als vertrekpunt. Moe en tevreden naar bed. 20 km gelopen

Donderdag 20 april

Vandaag lopen we van Saint Cyr les Colons naar Arcy sur Cure. Het wordt een mooie dag, de lucht is stralend blauw. Geen wolkje te zien. De nacht was koud met vorst. Om 9.00 uur beginnen we aan een mooie tocht van ruim 20 km. Voor het eerst loop ik iets makkelijker. De soms stevige klimmen confronteren mij met gebrek aan lucht en conditie. Mijn Brabantse vrienden lijken hier geen last van te hebben. Na 9 km in Cravant is er tijd voor koffie en rust. Dan gaan we op weg naar de vallei van de Cure. 20000 jaar geleden waren de grotten hier al bewoond. Ook nu is het nog mooi.
Dit beeld aan het begin van het dorpje Acolay herinnert aan een succesvol ceramiek bedrijf dat van hieruit de wereld veroverde. Nu is het een van de vele slaperige dorpjes. Als we even op een bankje lunchen merken we hoe koud de wind is. Lopen houdt ons warm. Na stevig stappen komen we om 15.00 in Arcy sur Cure. Bij de eerste 2 overnachtingsplaatsen vangen we bot: niemand aanwezig of vol. De volgende chambre d'hotes heeft, na aarzeling, een kamer voor ons drieën. De gastvrouw blijkt een Amerikaanse die ons een heerlijk diner serveert met een goed glas wijn. Samen met haar man zijn zij onderhoudend gezelschap. Iets later dan gewoon gaan we onder de wol. 21 km gelopen

donderdag 20 april 2017

Woensdag 19 april

Ons doel van deze dag, st Cyr les Colons, ligt op de grens van witte wijn (Chablis) en rode wijn (Bourgogne). We kopen voor de zekerheid 2 flessen rode Bordeaux voor de avond. Om niet tussen wal en schip te vallen zeg maar. We lopen de 13 km tussen de wijnvelden en bossen die overgaan in akkerland in een redelijk tempo. De
klimmen zijn soms heftig. Bezweet ondanks de kou bereik ik dan de top. Onderweg trek ik een thermo onderhemd en een nieuw droog shirt aan. Vroeg in de middag ontspannen we in de gemeente Gite waar al een gezin van 4 personen op wijnjacht en 2 werklieden hun intrek genomen hadden. Gelukkig is er plaats genoeg. Ton en Piet koken onze maaltijd en genieten van het wijntje. Ik doe nog een wasje en dan is het bedtijd. Het was een korte en zware etappe ondanks dat we de hele middag konden herstellen. 13 km gelopen

dinsdag 18 april 2017

Dinsdag 18 april

Na een kop koffie en wat toast onderweg. In het dorp nog wat inslaan voor onderweg en voor mij nieuwe pleisters. Sinds een week plak ik enige pleisters en een halve meter tape op mijn voet en tenen. Blaren inpakken om pijn en meer blaren te voorkomen. We vervolgen onze route enige kilometers langs het kanaal van Bourgondië om dan weer door een prachtig landschap te lopen nu met een paar pittige klimmen. Slapende dorpjes waar niks te krijgen is. We maken een stop in Bernouil bij de kerk van St. Jacob de aanstichter van het hele Compostela gebeuren.
Ook wij liepen wat te slapen en misten een afslag. Toen we het ontdekten bleek het gunstiger naar Chablis te gaan dan naar het beoogde Collan. Wel weer 5 km extra. Onderweg tussen de wijnvelden deze mooie orchis.
In Chablis een hotelletje met WiFi in oa het blog bij te werken.
Een voetje na 24 km, deze keer de pleisters nog op zijn plaats. 24 km gelopen

Maandag 17 april

Om 9.00 lopen we van de familie Labasque naar onze route. Weer een stevige tippel vandaag. Dit komt niet door de haast maar door de geringe overnachtingsplaatsen en Ton en Piet hebben geen tent. Dit maal lopen we naar een gemeente Gite in Flogny la chapelle. 26 km volgens het boekje maar volgens de GPS van Ton zullen er dat wel weer meer worden. Een prachtige wandeling door mooi landschap en bossen. In de tussenliggende plaatsjes geen inkoopmogelijkheden en weinig kans op koffie op deze tweede Paasdag. Na een uur lopen passeren we een camping bij Eaux Puiseau. Ik spreek de man in de gemeenschapsruimte achter een laptop aan. Hij blijkt een Nederlander die samen met zijn vrouw in een caravan met fietsen al 15 jaar de Compostela routes afstruinen. Zij onthalen ons hartelijk met koffie, chocolade en paaseitjes. Hij werkt als redacteur mee aan de website van het Nederlandse St. Jacob Genootschap. Ik had al een paar van zijn bijdragen gelezen. Leuk en gezellig, we nemen ruim de tijd. Weer onderweg krijgen we een klein buitje over ons. Verder blijft het droog en lopen we weer in stevig tempo. Piet zet er altijd een volle en constante pas in, zo kom je nog eens ergens. We lopen door een landschap met veel historie, eigenlijk de hele route al. Nu lopen we in het land van Othe met schitterende gele koolzaadvelden, bossen, bossen en boomgaarden. Kleine riviertjes slingeren door het landschap en kleine dorpjes. Die dorpjes zijn vaak slaperig en leeg. Geen winkels of alles gesloten. Zo komen we in Ervy le chatel. Een kleine kruidenier is open, de kroegjes en het restaurant zijn dicht. We zitten op een terrasje ons eigen stokbroodje te eten als er een fietser stopt. De fietsende pelgrim uit Lierop. Probeert het nu in een ruk naar Santiago. De vorige keer moest hij tussendoor naar huis na een aanrijding, om op te knappen. Hij wilde perse alleen fietsen en kampeerde onderweg. Volgens Piet fietste hij de verkeerde kant op. Via een snellere route gingen we door het dorp en zagen nog een valkenier die de duiven van de kerk wilde verjagen. Daar zullen zich weinig mensen aan gestoord hebben... Er was niemand. In Mezieres gingen we het bos in met nog ruim 5km voor de boeg. Bij een jachthut belden we om de slaapplaats te reserveren. De burgemeester verwees naar een assistente. We konden de sleutel ophalen. De gemeente stelde een prachtige nieuwe woning met 2 slaapkamers ter beschikking. Ook hier bleek alles gesloten en improviseerden we een maaltijd met wat restje uit de keuken en wat ik nog in mijn rugzak had.
31 km gelopen

Zondag 16 april

Om 9.00 vertrekken we omdat we een lange etappe hebben. De sleutels moeten in de brievenbus, er is niemand te zien. Nog voor we de straat uit zijn bemerk ik dat ik mijn stokken vergeten ben. Zonder ga ik niet. Dus terug, de brievenbus openbreken en stokken halen. We lopen eerst door het mooie oude centrum waar we bij de bakker ontbijten en daarna door een park waar druk gejogt wordt. Via een soort Vinex wijk lopen we de velden in op weg naar de heuvels en de bossen. Eerst de heuvel op dan het bos in. Simpel. In het bos lopen we te lang berg afwaarts: fout dus. Weer de heuvel op en dan door de goeie vallei naar Sommeval gelopen. Als we na wederom fout te hebben gelopen, door de bossen in Forêt Chenue komen hebben we ruim 30 ipv 26km gelopen. We waren 30 minuten te vroeg. Mevrouw Labasque kwam precies op tijd. Vriendelijk en efficiënt regelde zij haar gedoe met haar gasten, ons dus. Wij in het tuinhuisje en zij in het grote huis. Ieder zijn privacy zullen we maar zeggen. Voor ons prima. Doodmoe, vroeg naar bed. 30 km gelopen.

Zaterdag 15 april

Na een ontbijtje met madam Noble gaan we op weg naar Troyes. Een kort tochtje van 16 km plus 2 km om bij het Canal de Haute Seine te komen. Nog voor we bij het kanaal zijn seinen mijn voeten dat dit een zware dag gaat worden. Ik spreek met de Brabanders af dat zij hun eigen tempo lopen. Ik hobbel daar achteraan. Snel zie ik de afstand groter worden en dwing ik me met pijnlijke voeten gewoon te lopen. Tweeënhalf uur later haal ik ze in. Zij lunchen en/of wachten op mij. Super aardig. Samen lopen we verder naar Troyes. Ik haal hen nog een keer over met koffie met gebak om nog wat te rusten. Om 14.00 zijn we bij de kathedraal die we uitgebreid bekijken.
Mooie gotisch kerk met veel kleurig glas in lood waar toevallig het orgel bespeeld wordt.
Van rechts naar links Piet, Ton en René. We krijgen een stempel in onze pas en we gaan op zoek naar ons hotel.Tegenover de halles een kroeg vol met vrolijke uitbundige mensen die uiterst vriendelijk tegen ons doen. Ik ga rusten en val in slaap. Ton en Piet,onvermoeibaar, verkennen de stad. s’Avonds gaan we lekker dineren en genieten in de hotelbar van een heel mooi live jazz optreden. Troyes
blijkt een mooie stad waar s'avonds veel te doen is. 20 km gelopen.

zondag 16 april 2017

Vrijdag 13 april 2017

Vandaag naar Savierès. De route loopt driekwart langs het Canal de Haute Seine. Monotoon en gelukkig vlak. Ik loop met de twee Brabanders op. Na twee en een half uur zijn we in Méry sur Seine waar Jeanne d'Arc bovenop de torenspits staat.
Terwijl wij van een kopje koffie met gebak genieten, de vrouw van Piet en zus van Ton waren jarig, komt mevrouw Finot aangelopen met een overhemd dat een van ons had laten liggen. Geweldig, een vrouw vol energie van 82 jaar die met zichtbaar genoegen even met haar auto onze was komt nabrengen. Onderweg naar onze bestemming voel ik mijn voeten protesteren en warm worden. Het tempo blijft goed dankzij Piet die met gemak steeds voorop loopt. Bij ons nieuwe onderkomen vangt mevrouw Noblesse ons op met een biertje. Ik ben blij dat ik er ben, mijn voeten branden, de blaren spelen op. Na het diner naar bed en slapen. S'nachts word ik wakker van de pijn in de voeten en mijn linker been. Ik neem een pijnstiller en kan doorslapen. 25 km gelopen.