zaterdag 6 mei 2017

Zaterdag 6 mei 2017

Gisteren ontmoette ik Piet en Ton, de Brabanders, in de Gite. Dat was een hartelijk weerzien. We gingen samen voor een biertje en diner. Bijpratend vloog de avond om. Gauw naar bed want we moesten de volgende morgen fit zijn voor een stevige tocht. Vandaag een wandeling van 25 km met de hoogste top van 695 m. De dag begint met regen met de melding van de Gite baas Ives: 'na de middag misschien iets beter'. De eerste 3 uur regent het gewoon. Na 2 uur lopen begint de beklimming van de berg naar St. Goussaud. Na ruim een uur ploeteren, door een prachtig bos overigens, kom ik moe en kletsnat van de regen en meer nog van het transpireren, boven. Inspannend maar te doen. In het restaurant boven nemen we een heerlijke kop soep en een koffie terwijl we opdrogen. Voor een tweede keer worden we er op geattendeerd dat we beter via de GR 654 naar les Billanges kunnen lopen om een omweg van 7km te vermijden. Daarmee snijden we flink af en laten een stadje links liggen. De afdaling zou 11 km zijn; echter voor ons gevoel moesten we veel langer lopen. Het laatste uur door de modder en flink klimmen. De regen nam af en hele tijden was het droog. Mooi gelopen door het bos. Om 16.00 kwamen we in de Gite van Françoise waar Wilma voor ons opendeed. Later zou Bärbel, uit Duitsland, zich nog bij ons voegen.

Françoise kookt voor ons spaghetti en schonk een goed glas wijn.


Engels, Duits en Frans sprekend en zo nu en dan zingend, werd het een gezellige avond. 25 km gelopen.

vrijdag 5 mei 2017

Vrijdag 5 mei 2017

Na een heerlijk uitgebreid ontbijt, voordeel van een hotel, op weg. En half stokbroodje kopen voor onderweg en Go. Mooi weer en heerlijk relaxed wandelen door een landelijk gebied, waar de limousine runderen vandaan komen. Zelfs die zien er met hun kalfjes ontspannen en nieuwsgierig uit.
Op een rustig bospad zie ik opeens een vrouw een plasje doen. Ik draai me om en wacht voldoende tijd. Ze zit op een boomstronkje en houdt even pauze. Ik loop naar haar toe en begin een gesprekje, een Nederlandse die een 6 weken etappe loopt van de Camino. We praten wat en lopen samen op. Zij is forensisch psycholoog en werkt in de Pompen TBS kliniek. Ik realiseer me dat dat ruim 17 jaar geleden is voor mij. De productie druk is groter nu maar ook lijkt er nog veel hetzelfde. Zij, Wilma, heeft nu 6 weken om naar Pamplona te lopen. Ze liep al wat van dat stuk naar Santiago. Na een tweede pauze stel ik voor dat we ieder ons eigen tempo lopen en kijken waar we elkaar weer tegenkomen. Al gauw laat ik haar achter me en kom in Benevente L'Abbaye. Daar zoek ik een onderkomen voor de nacht. Een Gite was vol en de andere eerder niet bruikbaar volgens Wilma. Die had nog een plaats voor mij. Heerlijk! Ik was het bergje op en af wel moe. Dan hoor ik dat Piet en Ton ook gereserveerd hebben. Piet bleek dat eerder al geappt te hebben.... Super leuk. Gauw douchen en een biertje in de kroeg. Gelopen 21.5 km

donderdag 4 mei 2017

Donderdag 4 mei 2017

Een vroege start om 7.15 aan het ontbijt. Opruimen en wegwezen. We nemen afscheid van Isabel, die gaat morgen naar huis met de trein vanaf La Souterraine naar Parijs. Ik voel al direct dat het lopen beter gaat en zonder pijn is. Super! Paulien klaagde over lood in de benen en moeilijk vooruit komen. Bij het eerste hellinkje loop ik haar los en raak verloren..... Geen merktekens meer te zien en ik loop noord uit in plaats van ongeveer zuid. Op de kaart zoek ik de kortste route naar een bekende weg. Dat blijkt een pad tussen 2 weilanden met hoog nat gras. De etapperoute zou nog meer van die nattigheid brengen dus kies ik er voor de weg te volgen en de officiële route links te laten liggen tot over 7 km de route en weg elkaar weer kruisen. Op die manier kom ik niet in de geplande koffiestop Crozant. Dus wil ik Paulien appen dat de koffie wat mij betreft niet doorgaat. Maar er stond al een app van Paulien waarin zij mij aanraadde zonder haar door te lopen. Het gaat niet goed met haar en zij overweegt voor die dag in Crozant te stoppen. Das jammer, mijn maatje kwijt; ik hoop dat zij snel herstelt. Toevallig liep zij ook nog de Brabanders Piet en Ton tegen het lijf. Van wie ik via haar de groeten krijg. Leuk! Ik ga weer op weg en lopen gaat nog steeds goed. In La Chapelle Baloue kom ik Elaine tegen in haar café. Elaine is een Schotse die meer dan 10 jaar geleden voor Frankrijk koos boven Schotland. Het klimaat is er zachter, de dagen ook langer en nu is zij met een Fransman getrouwd. Ongeveer 10 jaar geleden liep zij van la chapelle Baloue naar Santiago op en neer! Nu is zij 60 en ziet er uit alsof ze het zo weer zou doen. Door haar loopervaring weet zij wat de pelgrim nodig heeft en begon haar café met slaapgelegenheid​. Deze pelgrim wilde slechts een grand café terwijl het lunchtijd was. Wel 3 keer vroeg ze me of ik wel genoeg geld had en of alles wel goed was met me. Ik voelde me die dag juist top maar dat leek bij haar nu niet over te komen. Uitgebreid stelde ik haar gerust dat met mij als OK was. Na een tweede koffie normaliseerde het gesprek. Toch maar weer op weg. Naar St. Germain Beaupré, de geplande stopplaats.
De kerk heeft een bijzonder torentje. Omdat het nog vroeg is en inmiddels mooi weer, besluit ik naar het vogend dorpje te lopen, een uur verder. Helaas daar was de Gite vol. Dus nog maar een uur verder en zo kwam ik in La Souterraine. Niet mijn doel en eigenlijk te ver. Niet lang gezocht en gauw een hotel genomen. En dan een heerlijk biertje! 32 km gelopen: moe en tevreden.

Woensdag 3 mei 2017

Van Cluis naar Eguzon is ruim 25 km. Bij het opstaan merkte ik al dat bij elke stap mijn blaar om aandacht vraagt. Met zo'n 37000 stappen voor de boeg is dat geen mooi vooruitzicht. Ik hou dus een slag om de arm over de overnachtingsplaats. Ik loop wat langzamer en zo lopen we samen op. We lopen over het viaduct van Cluis en genieten van een prachtig uitzicht hoog boven het dal. Daarna dalen we het dal in en lopen via Hallé naar Pommier. Helaas geen koffie te krijgen. Paulien voelt zich fit en overweegt de route te verlengen tot Crozant, ruim 6 km verder dan ons beider doel, en loopt door. Ik ga even zitten en bestudeer de kaart. Lopen gaat moeizaam dus zoek ik op de kaart een oplossing. Ik kan via een niet al te ingewikkelde route, lijkt het, direct naar Cuzion lopen. Daarmee snijd ik 5 km af en lig ik ruim voor op de route die Paulien nu loopt. Na enig lopen kom ik bij een weg die dood loopt op een weiland. Op de kaart staat een gestippeld pad..... Ik besluit door de wei te lopen in de richting van wat het pad zou moeten zijn. Na 2 keer over schrikdaad klimmen en een kilometertje door het natte gras kom ik op de D45 die me naar Cuzion leidt. Een dikke bui trotserend kom ik in Cuzion en vind zowaar een café voor koffie. Ik sms Paulien mijn vorderingen. Weer op de route daal ik een glibberig en steil pad af naar de rivier de La Creuse.
Tijdens de afdaling zie ik meerdere orchideeën. En later in het bos ruikt het licht naar look en staat de daslook volop in bloei.
Voor ik de rivier oversteek eet ik een hapje en geniet van de prachtige omgeving. Net als ik wil vertrekken komt Paulien aanlopen. Ik verleng mijn pauze en wat later beginnen we samen aan het laatste deel. De rivier over en dan een stevige klim met een vals plat naar het dorp. Stijging ca.100 meter. Heftig aan het einde van de tocht. We kiezen voor de Gite. Zelf koken en voor ontbijt zorgen. Prima onderkomen met douche en bed. Isabel, de Franse pelgrim is er ook en een Fransman met een rugzak. Na een gezamenlijk wijntje vroeg naar bed. Mijn blessure is er niet beter gaan uitzien en Paulien komt met een super gaasje om het af te tapen. Omnifix op de juiste grootte afknippen en verder klassiek aftapen. Voor de zekerheid neem ik een pijnstiller. 25 km gelopen

dinsdag 2 mei 2017

Dinsdag 2 mei 2017

Vannacht was er al veel regen gevallen. Op moment van vertrek regent het zacht. De komende 3 uur zal de regen van zacht naar hard op en neer gaan maar niet stoppen. We besluiten op de verharde weg te blijven en de modder en klei te vermijden. Een route die nagenoeg parallel aan de beschreven route loopt. Gelukkig gaat het om D-wegen waar weinig tot geen verkeer is. We lopen vlot en na 1 uur passeren we Sarzay. Een plaatsje met een perfect onderhouden kasteel/boerderij uit de 13e eeuw. Geen pauze vanwege de regen. Zo komen we rond lunchtijd in Neuvy St. Sépulchre. Het Routiers restaurant loopt vol met mannen. Wel 40 stuks die allemaal het standaard menu van 13 € komen eten. 3 gangen met water en wijn en een heerlijk toetje of fruit toe. Ik beperk me tot de salade met cola en Paulien neemt een koffie. In alle opzichten zijn we rare eenden in de bijt. We worden vriendelijk doch beleefd verzocht de tafel weer vrij te geven omdat er mensen staan te wachten die wel het hele menu nemen. Ik aarzel of ik de resterende 8 km nog loop omdat ik een stevige blaar heb aan mijn hak. Een natte schoen en een los naadje erin zijn de oorzaak. De blaar goed behandeld en toch maar weer op pad. Rond 16.00 staan we in Cluis voor een refuge pèlerin, de sleutel ligt onder een steen en we zijn welkom. Even later komt een Franse pelgrim ons gezelschap houden. We spreken af samen te eten. Zij zorgt voor de soep en de wijn wij doen de rest. Eerst een biertje en douchen en dan aan de slag.... Gezellig en lekker gegeten met een discussie over de sociale kant van de ouderenzorg. Goed voor mijn Frans..... Gelopen 27 km

maandag 1 mei 2017

Maandag 1 mei 2017

We zijn er voor gewaarschuwd dat vandaag alles gesloten is: dag van de arbeid, niemand werkt. Dus met brood en beleg van gisteren onderweg. Gewapend met de tips van mevrouw Theverin, onze gastvrouw, voor de slaapplaats van vandaag in la Châtre vroeg op weg. Een mooie lange tocht van 32 kilometer door licht glooiend landschap. De ochtend was mooi lopen en in de middag hadden we dreigende donkere wolken waar regen uit viel. Wonder boven wonder liepen we tussen de buien door zonder noemenswaardig nat te worden. Mooie schilderachtige plaatsjes maar alles gesloten en weinig mensen.
In Néret liepen 2 pelgrims die precies de afstand naar Compostella wisten. La Châtre is een mooi oud plaatsje met prachtige gebouwen en leuke pleintjes. Hotel du Commerce, gelegen aan zo'n pleintje, biedt ons onderdak omdat het voorkeur adres bij de broeders gesloten is. Ook het hotel laat ons in de steek omdat de keuken op 1 mei gesloten is... Verder bleek bij onderzoek geen enkel restaurant of eettent open te zijn! We vullen het calorie verbruik van vandaag aan uit de aangelegde reserve.
32 km gelopen

zondag 30 april 2017

Zondag 30 april

30 april Jos en Beatrix zijn vandaag jarig. Beiden van harte gefeliciteerd! Geniet van deze mooie dag. Ik deed dat zeker. Het was mooi loopweer en om 8.00 waren we op weg naar onze volgende stek. Gisteren bespraken Paulien, Noël en ik hoe belangrijk het is dat ieder zijn/haar eigen tempo kan lopen. En dat deden we. Het vertrek was nog met een zonnetje maar de hoge bewolking in de verte kondigde een verandering aan: regen, met onweer later op de dag. Heerlijk relaxed wandelen en de eerste 2 uur liep ik mooi 5 km per uur.
Een prachtig bloemetje in de bosrand. We kwamen om 14.00 bij onze Gite die ik gisteren reserveerde. Een mooie ontvangst en de maaltijd en het ontbijt staan klaar in de koelkast om afgebakken en gebruikt te worden. We logeren in een huisje naast de eigenaresse. Er ontbreekt niets aan. 2 slaapkamers en beide met een tv... Terwijl de wasmachine de dagwas draait nemen we een biertje in het hotel tegenover. Daar treffen we een Belg die in etappes naar Santiago loopt via de gr-route, een project van 10 jaar. Als hij met pensioen gaat hoopt hij klaar te zijn. Wij gaan onze voorgebakken maaltijd klaarmaken, kijken wat tv en gaan ongetwijfeld vroeg naar bed. 24 km gelopen

Zaterdag 29 april

We beginnen met mooi weer. Buiten is het nog steenkoud maar binnen snort de kachel en staat het ontbijt klaar. Onze dag begint meestal met 7.30 ontbijt en rond 8.00 lopen. Vandaag dus in de zon met een gevarieerde route. Een heuvellandschap, een deel langs het Canal du Berry. Daarna door Saint Amand Montrond met de laatste 5 km naar onze Gite van de La Voie de Vezelay in Bouzais. We hoeven niet voor 16.00 aan te komen dus lunchen we uitgebreid op een terrasje in Saint Amand Montrond.
Dan ontmoeten we Noël die ons ontvangt in de Gite. Geweldig, met de buurman en Noël zitten we in de zon te genieten van het eerste biertje. Noël blijkt een super keukenchef en innemende gastheer, ook vrijwilliger. s'Avonds schotelt hij een 6 gangen menu voor waar we nog lang van nagenieten. Het hapje vooraf waren een paar visjes die net gevangen werden bij onze aankomst uit het kleine riviertje. Heerlijk gefrituurd en geserveerd met een glas pastis. Waar vind je dat nog, zo'n gastheer die ook met mijn Frans goed uit de voeten kan. Heerlijk! We hebben een gezellige avond en mogen niet afwassen.
25 km gelopen