zondag 28 mei 2017

Zondag 28 mei 2017

Vandaag weer een flinke afstand met een zeer warme dag in het vooruitzicht. We vertrekken na een heerlijk ontbijt met eitje, muesli met yoghurt, sapje, brood en koffie. Zelden kregen we zo'n ontbijt. Om 6.30 vertrek, nog nevelig en redelijk koel. In iets meer dan 3 uur lopen we naar de eerste koffiestop in Saint Palais. Onderweg pikken we Pierre op die op het terras een koffie meedronk.
Hij "wist" dat in Ostabat alle Gites  vol zaten en had 6 km voor ons eindpunt een chambre d'hote gereserveerd. Ik had al een paar keer gebeld naar de Gites waarvan er één inderdaad meldde vol te zijn en de andere geen gehoor gaf. 
We namen het risico van niet reserveren en liepen door.
Onderweg beklommen we een berg die bekend was voor het samenkomen van drie pelgrim routes: onze route uit Vezelay, de route uit Tour en de route uit Le Pui. De weg was van grove structuur: stenen en kuilen, zonder enige beschutting voor de brandende zon. Onderweg zagen we ca. 12 grote vogels op de termiek rondcirkelen. Vermoedelijk ging het om een groep vale gieren, indrukwekkend om te zien.
======
Internetkennis:

DE VALE GIER (Spaans: buitre leonado o buitre comun; latijn: Gyps fulvus). In Aragón is de vale gier één van de bekendste en grootste roofvogels. Men schat dat er in Spanje ruim 24000 exemplaren leven.
Vale gieren hebben opstijgende warme lucht nodig om hun vlieg- en zweefkunsten te demonstreren. Als de eerste vogel de lucht in gaat, klimt ook de rest van het peloton langzaam hoger en hoger, tot de hemel vol stippen is. Hij heeft moeite met het opstijgen na het verorberen van een maaltijd en moet vaak eerst enkele uren rusten in de buurt van het kadaver alvorens te kunnen wegvliegen.
De Vale Gier is één van Europa's grootste (roof)vogels. Hij weegt tussen 6 en 10 kg, is 95 tot 110 cm lang en heeft een spanwijdte van 2,6 tot 2,8 m. 
'In de schaduw staan van een gier brengt geluk', dat weet elke bergbewoner in de Spaanse Pyreneeën. 
======
Dat geluk hadden we ruimschoots: zij vlogen meermaals om ons heen en regelmatig stonden we in hun schaduw.
Super mooi om mee te maken.

Op de berg namen we een lange pauze om bij te komen en te genieten van het uitzicht. Tevens zagen we nieuwe gezichten onder de pelgrims. Verder naar Ostabat waar we een Gite vonden met 10 slaapplaatsen en slechts een pelgrim zonder verder toezicht of personeel. We maken snel kwartier, gaan douchen en voelen ons al thuis. Onderwijl komen er mensen binnen vallen mét reservering die we van harte welkom heten. Voordat het spannend wordt gaan we in het dorpscafé een biertje drinken. We zien steeds meer pelgrims langskomen die we nog niet kennen. Hopelijk hebben die elders gereserveerd....
Later hoorden we dat de hospitaliero met hartklachten in het ziekenhuis is opgenomen. Dat verklaart ons vergeefs bellen die ochtend. We blijven en betalen bij een vervanger onze 13€ voor de nacht. 
s'Avonds genieten we van een pelgrimsmenu in het café met 5 Fransen 4 Nederlanders,  1 Duitser en 2 Brazilianen. Slechts een deel van het gezelschap dat in het dorpje overnacht.
Gelopen 26 km


Geen opmerkingen:

Een reactie posten